verborgen leegstand kantoren

VERBORGEN LEEGSTAND KANTOREN

Date

Zou jij in een restaurant betalen voor een fles wijn, als je maar één glas gedronken hebt? En huur jij de hele bioscoop af, om met z’n vieren naar de film te gaan? Nee natuurlijk niet, waarom zou je voor meer betalen dan je gebruikt? Toch doen jullie dat waarschijnlijk wel met jullie kantoor. Lees meer over het probleem van de verborgen leegstand van kantoren. 

15% van alle kantoren in Nederland staat leeg

Als je dat uitrekent is de uitkomst schrikbarend. Nederland telt op het moment 54 miljoen vierkante meter kantooroppervlak. Daarvan staat 8,5 miljoen vierkante meter leeg. En eigenlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg.

Veel bedrijven zijn veel te ruim behuisd

Een huurcontract van vijf of tien jaar is financieel aantrekkelijk. Maar veranderen de omstandigheden, dan is het nog maar de vraag of dat contract zo handig is. Misschien is het bedrijf ingekrompen of werken medewerkers gedeeltelijk vanuit huis. Een deel van de ruimte wordt amper gebruikt. Maar ja, het huurcontract loopt nog 4 jaar. 

Verborgen leegstand kantoren

Er is veel verborgen leegstand op kantoren. Dat gaat op nationale schaal niet om een paar duizend vierkante meters, maar om 17 miljoen vierkante meter. Dat is ruim 30% van het totaal! Ruimtes waar wél het licht aan gaat, waar de verwarming aan blijft, een receptionist zit en waar het kantoor efficiënter had kunnen worden gebruikt. 

Hoe vaak is iedereen bij jullie op kantoor?

Hou het maar eens bij. Zelden is iedereen op kantoor. Op maandag misschien. Dan wordt er gevochten om een plekje. Maar de rest van de week? De functie van het kantoor is veranderd.  Medewerkers hebben geen archiefkasten meer nodig. Ze werken deels vanuit huis en vergaderen digitaal of kiezen voor een externe locatie.

Wat we eigenlijk willen

Als je kijkt naar wat bedrijven zoeken in een pand, dan hebben directeuren vaak het liefst een eigen gebouw. Met een eigen logo, een receptie en een directiekantoor. Een plek die van hen is. Je zou dan dus verwachten dat zo’n kantoor voelt als een tweede thuis. Je brengt er immers behoorlijk wat tijd in door. De praktijk is anders: de inrichting is bijna altijd praktisch en functioneel. Een plek waar je moet zijn, niet persé wil zijn.

Dat kan beter

We zijn gewend om niet te hoge eisen te stellen aan ons kantoor, net zoals we niet willen zeuren over de kwaliteit van de koffie. Maar ondertussen willen we eigenlijk iets beters. Want we spreken af op een externe locatie voor een zakelijke meeting. Blijkbaar missen we toch wat op kantoor. Minder vierkante meters en een hoger service level – het kan en het mag. De kantorenmarkt is nog erg traditioneel en onpersoonlijk. En dát is echt niet meer nodig.

Kantoorruimte delen – maar dan wel goed

Waarom zou je de kantoorruimte en faciliteiten niet delen met andere leuke bedrijven? En dan bedoelen we niet een bedrijfsverzamelgebouw waar ieder bedrijf alsnog zijn eigen hokje heeft. Nee, echt delen en daar de vruchten van plukken. Mr.Green denkt out of the box. Geen langlopende huurcontracten en een vierkantemeterprijs meer. Bij Mr.Green neem je een membership af voor jouw medewerkers. Zo krijgen ze toegang tot de prachtige locaties van Mr.Green, met de beste faciliteiten en fijnste werkplekken. 

Maar zit ik dan straks in een kantoortuin?

Nee, alsjeblieft niet. Bij Mr.Green kies je op basis van je behoefte uit verschillende soorten werkplekken. Dat kan per dag of per uur variëren. Heb je vandaag een eigen kantoor nodig met je team? Dan boek je die gewoon. Volgende week een meeting met een klant? De prachtige meeting rooms staan tot je beschikking. 

Is een kantoor delen niet wat armoedig?

Integendeel! We durven inmiddels wel te zeggen dat het beter, mooier en duurzamer is dan een eigen kantoor. Er is immers ook een groter budget, want je deelt de investering. Onze boutique offices ademen de sfeer van luxe en kwaliteit. Ook alles eromheen heeft Mr.Green voor je geregeld. Van goede koffie en een gezonde lunch tot aan een gym voor je workout en nog veel meer. 

Niet voor niets is onze slogan: Work like a boss! Wil jij dat wel eens met eigen ogen zien? Plan een vrijblijvende rondleiding en ontdek of jouw bedrijf toe is aan iets beters!

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn