duurzaam kantoor

HOE DUURZAAM IS JOUW KANTOOR?

Date

Is duurzame kantoorruimte belangrijk voor jullie bedrijf? Zit je dan goed met energielabel A+++ en een elektrisch wagenpark? Of gaat duurzaamheid over meer? Het traditionele kantoor kan anders, beter én duurzamer.

Duurzame ambities
Duurzame ambities blijken in de praktijk nogal lastig. Weinig mensen hebben een antwoord op de vraag wat duurzaamheid dan echt is. De intenties zijn vaak goed, maar we zijn soms zo druk bezig met vinkjes zetten, dat we niet meer kijken naar waar duurzaamheid echt om gaat.

Waar gaat duurzaamheid om?
Overheden en bedrijven praten graag over duurzaamheid. Veel te vaak is het een hol begrip. En daardoor weten we eigenlijk niet goed hoe we er invulling aan moeten geven. Want hebben we het over milieuvriendelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Of gaat het over de levensduur en het hergebruik van materialen?

De Dikke van Dale omschrijft duurzaamheid als ‘tot in de lengte van dagen houdbaar’. En dat maakt duurzaamheid een integraal onderdeel van elk bedrijf – niet iets wat op zichzelf staat. En toch maken we er het liefst een aparte afdeling van.

Welk bedrijf heeft een afdeling Winst?
‘Mag ik je even voorstellen aan Marco, onze directeur winst?
Wij vinden winst namelijk heel erg belangrijk voor ons bedrijf.
Het is een van de speerpunten waarmee we ons willen onderscheiden.
Onze slogan is dan ook: ver vooruit in winstgevende technologie.
We vinden winst zo belangrijk, we hebben er zelfs een aparte afdeling voor opgericht, met een eigen budget.
Jaarlijks investeren we 7 ton in winst.’

In geen enkel bedrijf kom je de afdeling Winst tegen
Maar een afdeling duurzaamheid vind je in menig organisatie. ‘Want wij vinden duurzaamheid heel erg belangrijk voor ons bedrijf…’ Door van duurzaamheid een aparte rol of afdeling te maken, neem je de verantwoordelijkheid weg bij de rest van de organisatie. Terwijl iedereen zich binnen het bedrijf bij moet afvragen of de keuzes die worden gemaakt ’tot in de lengte van dagen houdbaar zijn’. Alleen dan is je organisatie echt duurzaam.

Een duurzaam kantoor: hoe meten we dat?
Kijken we naar de duurzaamheid van een kantoorlocatie, dan wordt er vooral gekeken naar de aanwezigheid van een BREEAM-certificaat en de De BENG-norm (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Daarbij wordt de impact berekend ten opzichte van het aantal vierkante meters van het gebouw.

Maar als dat gebouw door een aanhoudende thuiswerktrend structureel maar half wordt gebruikt, hoe duurzaam is dat kantoorgebouw dan werkelijk nog?

Het duurzaamste kantoor is het kantoor dat niet bestaat!
Een inzicht wat je waarschijnlijk even moet verwerken, maar een nieuw BREEAM gecertificeerd kantoor laten bouwen terwijl in Nederland 30% van alle kantoren leegstaat, of het dubbele aantal vierkante meters huren of bezitten van wat je eigenlijk nodig hebt nu medewerkers de hele van de week thuiswerken… Dat is niet oké en zeker niet tot in de lengte van dagen houdbaar!

Maar het kantoor helemaal opdoeken dat is ook geen optie, we zijn sociale wezens en hebben ook de behoefte om onze collega’s te ontmoeten en met elkaar te verbinden. Kan het niet slimmer, efficiënter en dus goedkoper? Natuurlijk kan dat, daarvoor moeten we anders kijken naar de markt, zowel naar de vraag als naar het aanbod.

Een duurzaam kantoor huren?
Bestaande kantoorruimte verduurzamen door er optimaal gebruik van te maken is een van de uitgangspunten van ons Boutique Office concept. Ben je benieuwd hoe je zonder eigen kantoor toch een luxe, representatief en duurzaam hoofdkantoor voor jouw bedrijf kunt hebben? Plan een vrijblijvende rondleiding bij de duurzame kantoorlocaties van Mr.Green in Apeldoorn, Zwolle, Klarenbeek of het Havengebied van Rotterdam en we overtuigen je dat ook jouw kantoor beter en duurzamer kan.

> Book een tour

Vind je onze ‘eigen wijze’ visie interessant? We schreven er een boek mee vol. Je kunt hem hier downloaden of bestellen.

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn